torstai 23. marraskuuta 2017

ARTO & KIRSI ─ Tanssilattian monitaiturit

Mistä syntyy argentiinalaisen tangon tanssija?  Joskus hyvinkin odottamattomista lähtökohdista. Kuten IT-alalle suuntaavasta nuoresta nörtistä, jolla "liikuntauran huippusuoritus oli istuminen nappulaliigan vaihtopenkillä", tai jo teini-iässä kaupalliselle alalle tähdänneestä, aikuisena toistakymmentä vuotta vaativien kansainvälisten tehtävien tiukassa pyörteessä pakertaneesta naisesta. Puhumme Arto Leskisestä ja Kirsi Mattssonista, Helsingin seudulla vaikuttavasta argentiinalaisen tangon kokeneesta opettajapariskunnasta.

 
Perhekuva vuodelta 2010.
  
Täysiä työpäiviä tekevien, kahden alakouluikäisen pojanvesselin vanhempien saaminen yhteiseen haastattelu­hetkeen onnistui Aticossa, jonne isä tuli suoraan vanhemman pojan koripallo-ottelusta ja äiti saapui kahden työrupeaman väliajalla. 

SWING- JA KILPATANSSIA

"Olimme aikoinaan Timo Arstilan joukoissa tuomassa Boogie-Woogie-tanssin Suomeen". Tämä toteamus valottaa kuinka perusteellinen paneutuminen Swing-tansseihin oli jo takana, kun argentiinalainen tango astui kuvaan — ja koska Arto ja Kirsi olivat aloittaneet seurustelun jo lukiossa, heidän tanssiuransa kehittyivät pitkän matkaa identtisinä. Swing-tanssien hienouksia hiottiin vuosittaisella (1993-1997) osallistumisella kansainvälisesti maineikkaille Herrängin Dance Camp-viikoille, huippuojettajien ohjauksessa. Arto kertoo sieltä saneensa myös eräänlaisen musikaalisen herätyksen, eli oivalluksen "että voi tanssia musiikkia tulkiten".

Kilpatansseissa vuonna 2011.

 Alun perin tanssiharrastuksen kipinä syttyi Riutanharjulla  vuoden 1992 juhannustanssiaisissa koetusta ärtymyksestä siitä, että "muut parit viuhahtivat ohitse". Ensin mentiin lavatanssikursseille, mutta kohta oltiin jo tanssiseura Starin kilparokkikurssilla, ja pian aloitettiin myös kilpatanssitreenit. Näiden sekä Boogie-Woogien lisäksi repertuaariin kertyi sittemmin myös mm. Lindy Hop, West Coast Swing, Salsa, Bachata, Kizomba — ja Flamencoakin. Kilpatanssia harrastettiin B-luokkaan asti, ja olisi jatkettu siitäkin eteenpäin, mutta tanssien runsaudesta tuli jossakin vaiheessa pakko jotakin karsia, jolloin kilpatanssi veti lyhimmän korren.


STAR & AMIGOS DEL TANGO

Arto ja Kirsi eivät Tanssiurheiluseura Starissa jääneet pelkkään oppilaan rooliin. Melko pian he alkoivat saada vastuita, ja vuosien mittaan heistä tuli seuran keskeisiä kantavia voimia.  Arto on toiminut seuran puheenjohtajana ja Kirsi sekä taloudenhoitajana että huvitoimikuinnan vetäjänä. Molemmat ovat ahkeroineet Starissa pitkään myös valmentajina, lajeina Rock´n´Roll, Boogie-Woogie, kilpatanssi ja seuratanssit. Parikymmentä vuotta (1996-2016) he opettivat siellä myös argentiinalaista tangoa, jonka Arto nauraen kertoo aikoinaan "salakuljettaneensa" Starin ohjelmistoon.

Starin hallitusvastuiden jälkeen Arto oli Amigos del Tangon puheenjohtajana, hallituksessa sekä muissa aktiviteeteissa yhteensä kymmenkunta vuotta. Opetustoiminnan laajennuttua muuallekin, Artolla on kuvassa ollut myös Salsa, ja Kirsillä  puolestan niin monipuolinen paletti, että siitä jäljempänä.


Argentiinalaisen tangon opettajien kansainvälisellä leirillä Hollannissa vuonna 2012.

 Arto ja Kirsi ovat myös suorittaneet valmentajatutkintoja. Molemmat tanssiurheilun C-lajiosassa ja Rock´n´Roll:n taso I:ssa, ja Arto lisäksi Boogie-Woogien taso I:ssa. He ovat myös osallistuneet argentiinalaisen tangon opettajien kansainvälisiin koulutus­tilaisuuksiin.


ARGENTIINALAINEN TANGO

Missä vaiheessa argentiinalainen tango tuli kuvaan? "Jonkinlaisen herätyksen antoi Tango Passion -esityksen näkeminen 90-luvun puolessavälissä", Arto muistelee. Lajiin kiinni pääseminen oli kuitenkin vaivalloista, sillä Suomessa ei vielä ollut säännöllisiä kursseja. "Kaverilla oli argentiinalaisesta tangosta video, jota katseltiin ja yritettiin matkia". Alkuoppia antamaan löytyivät Raija Laine ja Petri Jyrkkä sekä Petri Kokko, jonka jälkeen parina-kolmena vuotena opettajina olivat Nina ja John Krook.

Tämän jälkeen Arto ja Kirsi alkoivat itse pitää Starissa argentiinalaisen tangon kursseja, hakien samalla ahkerasti lisäkoulutusta ulkomailta. "Hullun lailla koluttiin tangofestivaaleja", Arto muistelee. Käytiin putkeen peräkkäin viikon tangoleirejä, kuten Ruotsin Tango Campissa, Kööpenhaminassa, ja Hollannissa Eric Jorissenin kursseilla. Muillakin eurooppalaisilla leireillä vierailtiin ja Buenos Aireksessa käytiin pari kertaa.

Martin ja Claudia Birnbaumer-Gava (oik) Kappelin tanssiasissa 2003.

 Kansaivälisten tähtiopettajien luettelo, joiden opissa Arto ja Kirsi ovat olleet, on hengästyttävän pitkä. Jokaisen tyylistä ja opetuksesta on tarkka muistikuva ja täsmällinen mielipide. Suosikit ovat vuosien mittaan vaihdelleet, mutta jokaisen opista on jotakin jäänyt talteen. Alussa Eric Jorissen oli tärkeä esikuva, mutta moni muukin huippuopettaja on vaikuttanut heihin suuresti, ja luettelo on pitkä!

Arto luettelee opettajat Martin & Claudia Birnbaumer-Gava, Gustavo Naveira & Giselle Anne, Mariano "Chicho" Frumboli, Diego Reimer & Maria Belén Giachello, Sebastian Arce & Mariana Montes, Horacio ja Mora Godoy, Moira Castellano & Gastón Torelli, Michelle & Murat Erdemsel, Damián Essel & Nanzy Louzán, sekä Esteban Moreno & Claudia Codega  ja Kirsi jatkaa luetteloa nimillä Julio Balmaceda & Corina de la Rosaa, Eduardo Capussi & Mariana Flores, Javier Rodriguez & Geraldine Rojas ja Andrea Missé, Roberto Herrera & Natacha Poberaj, Aurora Lubiz & Jorge Firpo, Guillermo Merlo & Fernanda Ghi, Graciela Gonzales, Dana Frigoli & Pablo Villarranza.

Laajalla kouluttautumisella hankitun opin Arto tiivistää muutamaan perusasiaan. Ensinnäkin jokaisen oikeus ja velvollisuuskin on kehittää oma tyylinsä, oma näkemyksensä tanssistaan. Tärkeää on kuitenkin olla vahvasti omalla akselillaan. Mutta vahvan akselin vastakohtana viennin tulee olla kevyt.  Parhaimmillaan vienti ei myöskään ole yksipuolista toiminta, vaan taitava viejä pyrkii ´keskustelevaan´ tanssiin.


KURSSITARJONTAA

Arto ja Kirsi vetävät tangoryhmiä sunnuntaisin Myyrmäessä ja keskiviikkoisin Pakilassa, ja tiistaisin he pitävät Amigos del tango -seuran El Atico-salilla peräti kolme peräkkäistä tuntia: ensin alkeisryhmä, sitten tekniikkatunti kaikille tasoille, ja lopuksi keski- ja jatkotasolle viritetty luokka. Tämä järjestely antaa oppilaille mahdollisuuden osallistua useammalle tunnille, ja opettajat suorastaan kehottavat kertaamaan asioita osallistumalla myös ´alemmalle´tunnille

Arton ja Kirsin kursseilla argentiinalaisen tangon oppiminen alkaa "perustan rakentamisesta", johon kuuluu muutama keskeinen asia. Ensinnäkin pitää oppia tietämään, missä oma painopiste on. Pitää voida olla vahvasti omalla akselillaan, mutta vain kevyesti pariaan kohden — ja ´käsillä viennistä´ pitää oppia pois. Kun nämä perusteet alkavat hahmottua, voi alkaa hallita liikkeittensä energiaa, eli ´leikkiä dynamiikalla´.

Aloittelijan on ensin helpompi tanssia etäotteessa, mutta voi vähitellen oppia pysymään omalla akselillaan myös lähietäisyydellä, "jolloin kaikki muuttuukin helpommaksi", kuten Arto toteaa. Alusta asti pyritään painottamaan musiikkiin tanssimisen tärkeyttä. Tunnilla voidaan tekniikkaharjoitteita tehtäessä soittaa aloittelijan korvassa helpommin rytmittyvää, tarpeeksi hidasta musiikkia, esimerkiksi tekno- tai alternative tangoa tai jopa blues-musiikkia. Varsinaiseksi tanssimusiikiksi valitaan kuitenkin rauhallista perustangoa, tavoitteena tutustuttaa kurssilaiset ns. kultaisen kauden pääorkestereihin. Musiikin tulkinnassa korostetaan pehmeän ja voimakkaan liikekielen vaihtelua.

Koska Arto ja Kirsi kokevat itsensä ensisijaisesti argentiinalaisen tangon opettajiksi, he esiintyvät vain harvoin — ja silloin aina improvisoiden, ei koskaan etukäteiskoreografiaa noudattaen, "koska se jäykistäisi esityksen". 

YKSITYISOPETUSTA

Arto ja Kirsi antavat argentiinalaisessa tangossa myös yksityistunteja, sekä yhdessä että erikseen. Oppilaita on niin meiltä kuin muualta, ja monista kieli- ja kulttuuritaustoista. Tämä ei liene pelkää sattumaa, vaan heijastanee opettajien omaa laajaa kulttuuri- ja kieliharrastuneisuutta. Jälkimmäisestä keskusteltaessa vilahtavat ´pakollisten´ ruotsin ja englannin kielten lisäksi myös saksan ja espanjan kielet — ja Kirsillä vielä ranskan, italian, sekä japani.


Yksityistunnilla El Almacenissa vuonna 2011.

Heidän muistellessaan yksityisoppilaita, ohi vilahtavat —nimiä mainitsematta —tunnettuja balettitanssijoita, perulainen runoilija, Haikkolainen kuvataiteilija, saksalainen muusikko, Flamencon tanssijoita, sekä puolustuslajien harrastajia. Löytyypä kuuden vuoden takaisesta muistosta myös turkulainen, sittemmin tangoblogia kirjoittamaan ryhtynyt turkulainen tangon harrastaja kumppaneineen...


LIIKUNTARYHMIEN KIRJOA

Arto ja Kirsi kertovat yhdestä suusta, että he ovat tarkoituksella rajanneet argentiinalaisen tangon ´omaksi harrastuksekseen´, tarkoittaen että heidän toimeentulonsa ei ole sen varassa, ja Arto onkin edelleen vakituisessa työssään IT-alalla. Kirsillä tanssin ja liikunnan maailma veti niin voimakkaasti puoleensa, että hän jätti kaupallisen uransa ja ryhtyi Tanssin ja liikunnan ohjaajaksi.


Vauvatkin liikkuvat Kirsin tahdissa.

 Energisenä ihmisenä Kirsi ei tosiaankaan lepää laakereillaan, vaan vetää viikoittaan 34 eri ryhmää! Entiseen kaupalliseen uraputkeen ei enää ole kaipuuta, sillä "tämä on opettanut elämään hetkessä". Ohjauksessa on Pilates-, Bailatino-, Jooga-, Asahi ja Chiballryhmiä, ja onpa valikoimassa myös vauvatanssia.

Mutta, jos oikein ymmärsin, niin Kirsillä kuin Artolla ylitse kaiken muun on kuitenkin argentiinalainen tango!

Tätä tanssia ei mikään voita!